Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


lucskos káposzta

2010.03.10

Kalóriaszegény,olcsó és finom . Én szeretem nagyon és milyen rég nem főztem, nem is értem miért. Az igaz, hogy a nyári káposztából az igazi.

Kis fej káposztát csíkokra vágsz, 3 kanál olajon épp csak megfuttatod. Meghinted pirospaprikával, felengeded vízzel. Dobsz bele egy fej vöröshagymát, egy-két cikk fokhagymát, sóval,csombord-kaporral ízesíted. Hamar megfő, akkor belezavarod a dupla mennyiségű alaptrutyit, ízesítőt és mikor felforrt kevés ecetet teszel hozzá.Ha szereted a kaprot, tálaláskor  is meghintheted vele a levest. Fel lehet tuningolni mellé adott tejföllel, belefőzött virslivel vagy debrecenivel. De nyáron a friss káposztából érdemes kipróbálni a legegyszerűbb változatot, nagyon kellemes íze van,  nagy melegben akár hidegen is fogyasztható. Az igaz, hogy jóllakni vele nem lehet, illetve csak rövid ideig tart a teltség érzet. :)

Jöhet utána  pl.máglyarakás , túrógombóc vagy sajtos tészta. Ha nagyobb adag levest főzöl, akkor mindhárom. Na nem egyszerre, hanem egymást követő napokon. :)

Vagy süthetsz otthon félbarna kenyeret, esetleg magvakkal és azzal eszed a levest. Akkor már nem is kell második fogás. Anno is úgy volt, ha elkapott az ember egy  ropogós, friss félbarna kenyeret, az éppen jó volt a leveshez. Pláne a kenyérnek a dúca  ( sercli), az volt a finom!

Lehet hogy világéletemben gurulni fogok, de a kenyérről nem mondok le.  Ezzel tudom befogadni a búzamagból a fényt és a bölcsességet, amit a gabona összeszed mialatt átmegy életen-halálon, tüzön-vizen, a vetéstől  a kenyér formába szentülésig.  Meg hát szeretem is. :))

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.