Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


kolozsvári rázott káposzta

2010.02.09

Negyedkiló  gyalult savanyúkáposztát  kicsavarsz,kevés olajon ledinszteled, töltesz alá egy kis vizet és megpárolod. Kaporral, csomborddal fűszerezed . Egy csésze rizset megfőzöl és leszűröd. Nagy fej vöröshagymát megdinsztelsz, hozzáadsz  5 dkg apróra vágott füstölt szalonnát, meghinted pirospaprikával, rádobsz negyedkilónyi  darált húst, megkevered, majd egy ujjnyi vizet öntve alá, megpárolod.  Sóval, őrölt borssal fűszerezed.Mikor a vizét elfőtte, hozzáadod a párolt káposztát és a kifőtt rizset. Ízesítőt adsz hozzá ízlés szerint és kicsit összerotyogtatod, megkevergetve, hogy ne kapjon oda. Tálaláskor adhatsz mellé tejfölt, ha van. Ha nincs, meg se próbálj adni. :)

Savanyú káposzta helyett el lehet készíteni tavasszal zsenge martilapuból ( lásd gugli), vagy szőlőlevelekből. Ilyenkor kb 10 darab zsenge martilaput vagy szőlőlevelet leforrázol, leszűröd, kicsit kinyomkodod és apróra vágod. Megdinszteled a hagymát 10 dkg  apróra vágott szalonnával, erre teszed rá a felaprított leveleket , utána a   főtt rizset és kicsit összefőzöd, kevés vizet is téve alá. Úgy jó, ha egy kicsit ragacsos. Kaporral, őrölt borssal, sóval, ízesítővel fűszerezed. Pirospaprika és hús ebbe nem jár.  Kefirrel tálalva kimondottan finomabb mint tejföllel, friss,  kicsit fanyar, tavaszias.

Süthetsz utána egy kis csörögét és olyan jó régies hangulatod lesz aznap. :)

Csöröge fánk receptet találsz a neten, én mindig abból állítom össze, ami éppen van, élesztővel vagy sütőporral, tejföllel vagy rummal, ezzel is - azzal is, meg ahogy adódik. :)

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.