Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


hagymatokány; halpaszta ; juszt is puliszka :)

2010.02.18

Ez a kaja igenis finom. :) Csak jó gyomor kell hozzá és tökéletes epe. ;)

3-4 fej közepes vöröshagymát karikára, vagy félkarikára vágsz és 4-5 kanál olajon megdinszteled. Mikor üvegessé válik nem a hanyatteséstől félted, hanem meghinted pirospaprikával és felengeded 1 dl vízzel. Ha elfőtte, még teszel hozzá ugyanennyi vizet- fele lehet fehérbor is. Ha ezt is elfőtte, meghinted egy kanál liszttel, kicsit megkavarod és annyi vizet adsz hozzá, hogy pörkölt-lé sűrűségű legyen. Ételízesítőt, őrölt feketeborsot adsz hozzá és mikor felfőtt, teljesen kész. :)

Adhatod puliszkával- az ízeik nagyon  jól harmonizálnak-, de tört krumplival is. A tört krumpli  egyszerű eset, a meghámozott, kockára vágott krumplit sós vízben megfőzöd, leszűröd. Villával vagy krumplitörővel összetöröd, adsz hozzá egy  csapott kanál margarint vagy két kanál olajat és a főzőléből annyit, hogy éppen jó legyen, azaz hát olyan se nem kemény, se nem lágy. :) Közben egy célszerszámmal ( villa, fakanál, habverő) folyamatosan, de nem nyakad szakadtára kutyulod. Nem kell habos legyen, csak lehetőleg csomómentes. Ha ez nem jön össze, attól még lehet nagyon finom a krumplid, a csomói pedig garantáltan kisimulnak majd a gyomrocskádban. :)

Utána nekem valamiért a szilvakompót ugrik be, de te ehetsz bármit, amit csak kívánsz. Vagy ami van. :)

Ha marad egy kis krumpli, ne dobd ki. Egy olajos vagy saját levében eltett halkonzervet lecsöpögtetsz, villával összetöröd. Hozzáadsz egy kiskanál mustárt, 1-2 kanál  törtkrumplit, 5 deka szobahőmérsékletű vajat vagy margarint és mindezt habosra kevered. ( ha margarin akkor kocka, nem tégelyes, mert az kavarás közben összemegy) Érdemes elektromos keverőt használni. Tehetsz hozzá őrölt borsot, ízlés szerint még sót, néhány csepp citromlét. Finom és kiadós szendvicskrémet kapsz, citromszeletkékkel díszítve tálalhatod.

Ha puliszka marad, az is felhasználható . Egy serpenyőben zsiradékot melegítesz ( csapott kanál zsír vagy 3-4 kanál olaj). Erre rádobod a falatnyi darabokra vágott puliszkát és kis lángon összeforgatod. Teszel hozzá  2-3 cikk apróra vágott fokhagymát,  1 kanál sürített paradicsomot , kis ételízesítőt és ezzel is összeforgatod-melegíted. Juszt is puliszka néven lehet belőle vacsora, vagy másnap egy kiadósabb leves után második fogás.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.