Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


fokhagymaleves után szilvásgombóc, csak ezután a vízözön :)

2010.01.22

Egy  nagy fej fokhagymát megpucolsz, a cikkeket fokhagymaprésen átnyomod. 3 kanál olajat meglangyosítasz ( ne legyen forró!!!), erre rádobod az  összezúzott fokhagymát, meghinted 1 kanál liszttel, néhányszor megkevered majd felöntöd négy deci vízzel. Mikor forr, hozzáadsz 1 erőleveskockát és az alaptrutyit (nem baj hogy ebben is van liszt, kell az belé). Ha ezzel is felforrt, késznek mondható. :) Tálalhatod száraz vagy sajtos pirítóssal, legfinomabb ha a tányérba teszel néhány kockacukor-méretűre vágott füstölt sajt darabkát és erre mered rá a forró levest.  Ha mered. :)) Kis mennyiségű, inkább étvágygerjesztő mint laktató, de nagyon egészséges leves. Qrva éhes leszel utána, úgyhogy jöhet a gombóc.

Két  főtt krumplit péppé gyötörsz, ha kihűlt hozzáadsz egy jó kanál zsírt, csipet sót és annyi lisztet, hogy gyurmaszerű legyen a massza. Tojás nem szükségeltetik. Karvastagságú (M-es méret könyök alatt ) rudat sodorsz és ezt 1 cm-es karikákra vágod. Lisztezett deszkán vagy csak a két tenyered között kicsit szétlapítod, a széleit megvékonyítod. A közepébe biggyeszted a kimagozott szilvát, aminek a magja helyére fahéjas cukrot tettél. A széleket mint a batyut összefogod, középen jó nagyot csípsz rajta miheztartás végett, meg azért, hogy ne nyíljon szét. A gombóc. Párszor még meggörgeted a két tenyered között, hogy hozzászokjon a formájához. Vizet forralsz  egy kanál olajjal,csipet sóval és mikor már jól lobog belehajigálod az ártatlanokat. A hőfokot kicsit lennebb veszed és addig hagyod őket senyvedni a  fövő lében amíg feljönnek a tetejére.Közben 3-4 kanál olajon prézlit pirítasz és megszórod cukorral. Én a kristálycukrot használom, de kiki maga lássa. :) Ebbe szeded ki a megfőtt gombóckákat és jól meghempergeted őket.

Tipp1: érdemes nyáron néhány szem kimagozott szilvát lefagyasztani, nem sok helyet foglal és télen jobban esik a gombóc, mint mikor javában hull a szilva a fáról.

Tipp2: ha nincs szilva, készíthetsz derelyét , az igazi téli étel.

Tipp3: ha még mindig nincs szilva, de sem időd sem kedved barátfülézni, akkor a gombóc tésztájából formálj nudlikat és azt főzd ki majd hempergesd a prézlibe. Nyafogás esetén adj mellé híg lekvárt vagy  egy tömény  megjegyzést.

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.